<< Nazaj na zgodovino

Urša Lah

Urša Lah je študirala glasbeno pedagogiko na ljubljanski Akademiji za glasbo. Sodelovala je v nekaterih najboljših slovenskih vokalnih sestavih in bila med leti 1992-1996 članica Slovenskega komornega zbora. Zborovodsko znanje je dopolnjevala v razredu Ragnarja Rasmussena na univerzi v severnonorveškem mestu Tromsø in kot udeleženka izobraževalnih seminarjev v organizaciji zborovskih združenj IFCM in Europa Cantat .

Njeni uspehi so tesno povezani z umetniškim vodenjem Mešanega mladinskega pevskega zbora Veter, s katerim je dosegla številne zlate plakete in prva mesta na tekmovanjih v slovenskem in širšem evropskem prostoru. Leta 1999 je v nemškem mestu Pohlheim prejela nagrado za posebne dirigentske dosežke, istega leta ji je Rotary Club Ljubljana podelil naziv “Učitelj-mentor leta”. Na mednarodnem tekmovanju v grški Prevezi je leta 2004 dobila nagrado za najboljšega dirigenta tekmovanja. Zveza kulturnih društev Ljubljana ji je v letu 2002 podelila srebrno priznanje za ustvarjalno umetniško vodenje MeMPZ Veter.

Urša Lah je bila od 1998 do 2002 tudi dirigentka Komornega zbora RTV Slovenija. Z njim je krstno izvedla nekatere skladbe sodobnih slovenskih skladateljev, obogatila radijski arhiv s posnetki del slovenskih in tujih ustvarjalcev 20. stoletja in pripravila številne vokalno-instrumentalne projekte.

V sezoni 2002/2003 je prevzela umetniško vodstvo APZ Tone Tomšič, s katerim je osvojila prva mesta in »Velike nagrade« prestižnih mednarodnih tekmovanj, številna posebna priznanja in dirigentske nagrade. Največji uspeh predstavlja osvojena prva nagrada tekmovanja za Grand Prix Evrope v Debrecenu 2008.

Urša Lah deluje kot predavateljica na seminarjih za izobraževanje zborovodij, članica žirij nacionalnih in mednarodnih zborovskih tekmovanj, vodila pa je tudi Pevsko šolo za zborovske pevce pri Glasbeni matici Ljubljana.

Leta 2008 ji je Mestna občina Ljubljana podelila Župančičevo nagrado za kulturne dosežke na najvišji ravni, leta 2009 pa ji je Javni sklad RS za kulturne dejavnosti podelil Gallusovo plaketo za leto 2008.