<< Nazaj na zgodovino

Sebastjan Vrhovnik

Sebastjan Vrhovnik

Sebastjan Vrhovnik se je rodil leta 1978 v Ljubljani. Leta 1986 je začel obiskovati pouk klavirja pri prof. Mariji Holcar na nižji glasbeni šoli v Kamniku. Pod njenim mentorstvom se je udeleževal regionalnih in državnih tekmovanj ter se z njih vračal s priznanji in nagradami. Po zaključeni Srednji glasbeni in baletni šoli (splošna teoretska smer, 1997; petje, 2003) se je leta 2004 vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani, smer glasbena pedagogika. Z odliko je diplomiral pod mentorstvom docenta Marka Vatovca, kasneje pa prav tako z odliko zaključil magistrski študij na Visoki šoli za glasbeno in uprizarjajočo umetnost v Gradcu (Avstrija) v razredu Johannesa Prinza, smer zborovsko dirigiranje. Od leta 2006 je asistent za zborovsko dirigiranje na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kot predavatelj vodi različne zborovodske delavnice doma in v tujini. Trenutno deluje kot dirigent MePZ Akademije za glasbo, dirigent Komornega zbora Obala Koper in od jeseni 2009 Akademskega pevskega zbora (APZ) Tone Tomšič Univerze v Ljubljani. Kot gostujoči dirigent sodeluje s Komornim zborom RTV Slovenija, zborom Mariborske opere, Žensko vokalno skupino ČarniCe ter Slovenskim komornim zborom.

Do leta 2006 je vodil Mešani pevski zbor Cantemus iz Kamnika, s katerim je dosegel številne uspehe na domačih in tujih tekmovanjih (Naša pesem 2001, 2003; Spittal, Avstrija, 2005; Maribor, 2006; Mernes, Nemčija, 2006) ter posnel zgoščenko Most. V letih 2003–2009 je vodil Učiteljski pevski zbor Slovenije Emil Adamič in tudi z njim posegal po nagradah na tekmovanjih (regijsko tekmovanje pevskih zborov Slovenije 2004; Ostrów Wielkopolski, Poljska, 2006; Bad Ischl, Avstrija, 2007). V sezoni 2007/2008 je bil dirigent Mešanega pevskega zbora Glasbene Matice Ljubljana.

Kot pevec, korepetitor in pianist je sodeloval v mnogih zborovskih sestavih (Komorni zbor RTV, Komorni zbor Slovenicum, European Youth Choir 1998–2000, Vokalna skupina Ecce …) ter se udeleževal državnih in mednarodnih zborovodskih seminarjev. Leta 2004 je kot asistent dirigenta sodeloval na Mednarodnem pevskem tednu, ki ga je vodil svetovno priznani dirigent Gary Graden. Leta 2005 je za svoje kulturno udejstvovanje prejel bronasto priznanje občine Kamnik, leta 2006 pa Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani.

Kot dirigent je v zadnjih letih dosegel več vidnejših uspehov. Z Mešanim pevskim zborom Obala Koper je novembra 2009 na regijskem tekmovanju zborov primorske regije prejel vrsto priznanj: zlato priznanje z odliko, priznanje za najboljšo izvedbo skladbe, napisane v 19. stoletju, priznanje zborovodji za najboljši izbor programa, nagrado za najboljšo izvedbo sodobne slovenske skladbe in priznanje za zasedbo z največjim številom točk. Na mednarodnem tekmovanju v Miltenbergu (Nemčija) je prejel prvo mesto v ljudski in sakralni kategoriji, žirija pa mu je podelila posebno nagrado za interpretacijo obvezne skladbe. V juliju 2011 je z zborom na izredno zahtevnem in mednarodnem priznanem tekmovanju Seghizzi (Italija) prejel vrsto nagrad: 2. mesto v kategoriji polifonija, 2. mesto v kategoriji glasbe 20. stoletja, 3. mesto v kategoriji ljudska glasba ter 2. mesto na tekmovanju za Grand Prix Seghizzi 2011.

Z Žensko vokalno skupino Čarnice je na regijskem tekmovanju v osrednjeslovenski regiji prejel zlato priznanje z odliko in posebno priznanje za najboljši zbor tekmovanja. Na tekmovanju Naša pesem v Mariboru aprila 2010 pa je z njimi dosegel absolutno prvo mesto in zlato plaketo ter številna posebna priznanja: za najboljši ženski zbor, za najboljšo zasedbo, ki je prvič nastopila na tekmovanju, za najboljšo izvedbo renesančne skladbe, za najboljšo izvedbo skladbe, napisane od 20. stoletja do danes, in za najboljšo sestavo sporeda.

Pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika je APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani osvojil že kar nekaj odličij: julija 2010 je na mednarodnem festivalu v španskem Cantonigrosu osvojil dve 2. mesti (v kategorijah mešanih zborov ter ljudskih skladb), oktobra istega leta pa na mednarodnem tekmovanju Rimini v Italiji 1. mesto v kategoriji mešanih zborov, 1. mesto v kategoriji ljudskih skladb in Veliko nagrado mesta Rimini. Aprila 2011 se je zbor udeležil mednarodnega tekmovanja v Corku na Irskem, kjer je osvojil 1. mesto v kategoriji mešanih zborov in posebno nagrado Heinrich Schütz Perpetual Trophy za skladbo “Die Mit Tränen Säen” Heinricha Schütza. Julija 2012 je zbor na mednarodnem zborovskem tekmovanju v Špitalu ob Dravi osvojil 1. mesto v kategoriji mešanih zborov, 2. mesto v kategoriji ljudskih zborov in posebno nagrado za izvedbo sodobne skladbe za “Kip” Tadeje Vulc, avgusta pa na mednarodnem festivalu Polifonico v Arezzu dve 1. mesti v kategorijah Zgodovinski prerez ter Zgodovinsko obdobje (po 1920) ter Veliko nagrado Arezza, ki jih je uvrstila na tekmovanje za Veliko nagrado Evrope 2013.

V letih 2010 in 2011 je Komorni zbor RTV Slovenija skupaj s Sebastjanom Vrhovnikom pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenije izdal tri zgoščenke, ki so prejele pozitivne kritike širše strokovne javnosti.

Enega izmed vrhuncev njegovega umetniškega poustvarjanja predstavlja izvedba Pasijona po Janezu Johanna Sebastiana Bacha, ki ji je leta 2009 dirigiral v Gradcu v okviru magistrskega študija. Za scensko izvedbo, ki jo je vodil režiser Christian Pöppelreiter in ki je bila vključena v koncertni abonma Mumut, je Sebastjan Vrhovnik prejel pozitivne kritike in s tem utrdil svojo dirigentsko in interpretativno pot.