Dirigentka

Jerica Bukovec je diplomirala na ljubljanski Akademiji za glasbo. V okviru ┼ítudijske izmenjave je v ┼ívedskem Malm├Âju eno leto ┼ítudirala zborovsko dirigiranje v razredu Dan-Olofa Stenlunda. ┼átudij je nadaljevala na Kraljevi akademiji za glasbo v Stockholmu, kjer je v razredu Andersa Ebyja zaklju─Źila magistrski ┼ítudij zborovskega dirigiranja in pri istem profesorju nadaljevala ┼íe dodatno leto ┼ítudija. V ─Źasu ┼ítudija na ┼ávedskem je umetni┼íko ustvarjala z zasedbo 16 poklicnih glasbenikov, snemala in pripravila koncert s ┼ávedskim radijskim zborom, koncertirala z Berlinskim radijskim zborom in bila v zadnjih dveh letih dirigentka trem zborom v Stockholmu (KFUMs Kammark├Âr, Stockholms Kammark├Âr in mo┼íki zbor Stockholms Students├ąngare). Po povratku v Slovenijo je bila umetni┼íka vodja Komornega zbora Ave, sodelovala pa je tudi s Komornim zborom RTV Slovenija in Slovenskim otro┼íkim pevskim zborom (SOZ).

Na tekmovanju za mlade zborovske dirigente Europa Cantat v Ljubljani je leta 2009 osvojila 3. mesto, na tekmovanju Eric Ericson v Stockholmu pa se je leta 2010 uvrstila med tri finaliste.

Za svojo nadarjenost je prejela razli─Źne ┼ítipendije in sicer kar ┼ítirikrat s strani Kungliga Musikaliska Akademien v Stockholmu, je tudi dobitnica ┼ítipendij Ministrstva za kulturo v Ljubljani, Glasbene Matice Ljubljana, ┼ítipendije Eric Ericson in ┼ítipendije Dan-Olof Stenlund.

Od leta 2015 uspe┼íno vodi APZ Tone Tom┼íi─Ź Univerze v Ljubljani. Z zborom je izvedla ┼ítevilne odmevne projekte in uspe┼íno nastopila na doma─Źih ter mednarodnih tekmovalnih odrih. Leta 2017 je sodelovala tudi z zasedbo Md7 in Slovenskim komornim glasbenim gledali┼í─Źem pri uprizoritvi operne ─Źrne komedija za tri igralce in tri privide in tolkala z naslovom Bo┼żji delec skladatelja Pavla Mihel─Źi─Źa.

Od novembra 2018 je stalna gostujo─Źa dirigentka Zbora Slovenske filharmonije.

Je prejemnica zlatega znaka Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti za leto 2020. Zlati znak sodi med najvi┼íja odli─Źja, ki jih JSKD podeljuje za odmevne ustvarjalne in poustvarjalne dose┼żke.


...