Akademski pevski zbor Tone Tomšič na tekmovanju za Veliko nagrado Evrope!

V zadnjem tednu avgusta se bodo pevke in pevci Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič Univerze v Ljubljani odpravili na turnejo v Italijo, v sklopu katere se bodo udeležili tudi tekmovanja za Veliko nagrado Evrope, ki bo potekalo 28. avgusta v Arezzu.

Velika nagrada Evrope (European Grand Prix for Choral Singing) je eno najprestižnejših zborovskih tekmovanj na svetu, na katerem se vsako leto pomerijo najboljši svetovni zbori, zmagovalci petih evropskih tekmovanj, ki se odvijejo leto poprej v Arezzu (Italija), Tolosi (Španija), Toursu (Francija), Varni (Bolgarija) ter Debrecenu (Madžarska) oz. Mariboru.

Država z največkrat osvojeno Veliko nagrado Evrope je Švedska, ki se lahko ponaša s kar šestimi zmagovalnimi nastopi, Slovenija pa je na tem tekmovanju doslej zmagala trikrat. APZ Tone Tomšič ter filipinski madrigalisti (Philippine Madrigal Singers) sta edina zbora, ki jima je lovoriko uspelo osvojiti že dvakrat. APZ je na tekmovanju za Veliko nagrado Evrope zmagal leta 2002 v Arezzu pod vodstvom Stojana Kureta ter leta 2008 v Debrecenu, ko je zbor vodila Urša Lah. Edini dirigent na svetu, ki je s svojima zboroma uspel kar dvakrat je Stojan Kuret, nekdanji dirigent APZ-ja, ki se lahko poleg zmage v Arezzu (2002) pohvali tudi z zmago v Varni (2010) z Vokalno akademijo Ljubljana (edinim moškim zborom, ki je kadarkoli zmagal na tem tekmovanju).

Če bi Akademskemu pevskemu zboru Tone Tomšič Univerze v Ljubljani veliki met uspel tudi letos, ko bodo tam tekmovali pod vodstvom dirigenta Sebastjana Vrhovnika, bi postali edini zbor na svetu s trikrat osvojeno Veliko nagrado Evrope.

Pevke in pevci Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič se na tekmovanje intenzivno pripravljajo že vso sezono. Dirigent Sebastjan Vrhovnik, ki je bil v preteklih letih že večkrat nagrajen za izbiro tehtnega programa, je tudi tokrat za tekmovanje izbral pester nabor skladb iz različnih glasbeno-zgodovinsko stilnih obdobij. Svojo pripravljenost bo zbor na tekmovanju pokazal s skladbami Musica noster amor (Gallus), Unsere Trübsal (J. L. Bach), Rytmus (Hrušovský), Plangit Nonna (Holten), poklonili pa se bodo tudi priznanim slovenskim skladateljem, in sicer z  Liebst du um Schönheit (Mahler), ki jo je za dvozborje transkribirala Nana Forte, ZmiƏrom moram bondrati Lojzeta Lebiča ter skladbo Fortuna Tadeje Vulc.

Prenos v živo lahko spremljate na:  www.polifonico.org