Mednarodni zborovski festival Polifonico v Arezzu

Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani je v teh dneh pod taktirko Sebastjana Vrhovnika prepeval na mednarodnem zborovskem festivalu Polifonico v Arezzu (Italija). Gre za odmeven festival, na katerem se zbori iz vsega sveta vsako leto v različnih tekmovalnih kategorijah trudijo pridobiti vstopnico za tekmovanje Grand Prix Evrope, najprestižnejšo
zborovsko nagrado na svetu.

Pevci in pevke APZ Tone Tomšič so v četrtek zvečer tekmovali v kategoriji Zgodovinski prerez, za katerega so izbrali renesančno skladbo Beata es Virgo (Gabrielli), Beati quorum via (Stanford) ter sodobno kompozicijo slovenske skladateljice Tadeje Vulc − Kip. V petek so se v dopoldanskih urah pomerili v eni izmed podkategorij Zgodovinskih obdobij − izbrali so skladbe, napisane po letu 1920, in sicer Double, double, toil and trouble (Mäntyjärvi), Conversion of Saul (Stroop), Stabat mater (Barkauskas) ter Vodometi (Vulc).

V obeh kategorijah je APZ Tone Tomšič osvojil 1. mesto ter se s tem uvrstil v finale, kjer je osvojil še Veliko nagrado Arezza. S tem se je znova, že tretjič, uvrstil na tekmovanje za Veliko nagrado Evrope, najprestižnejšo zborovsko tekmovanje na svetu, ki bo potekalo leta 2013 v Arezzu.

V finalu je zbor pripravil naslednje skladbe:
Musica noster amor (Gallus)
Ich aber bin elend (Brahms)
Lasciatemi fly to Death (Lunkes)
Laudate Dominum (Svilainis)

Po mnenju žirije so v finalu pokazali raznolik program, kompakten zvok in izjemno izraznost. Premagali so filipinski zbor University of the Philippines Singing Ambassadors, italijanski zbor Coro Musicanova ter španski dekliški zbor Los Peques del Leon de Oro.